ADVERTISE HERE

 

 

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

W.A.D.A. (ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΓΚ )

Αμινοξέα! Προσφέρουν βοήθεια στους αθλητές ή αθλούμενο κόσμο; υγεια, Μαιος 2006

ΕΡΓΟΓΟΝΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ 2007

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΟΜΑΔΑΣ

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ABSTRACT ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

 

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας αποφασίζουν να ασχοληθούν με κάποιο είδος συστηματικής άσκησης. Συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα, ακολουθούν προγράμματα γυμναστικής στα γυμναστήρια, κάνουν γυμναστική στο σπίτι ή ελαφρύ τρέξιμο ή βάδισμα σε κάποιο πάρκο. Το συνήθες κίνητρο για τέτοιες αθλητικές δραστηριότητες είναι τόσο η βελτίωση της φυσικής κατάστασης όσο και η μείωση και η διατήρηση του σωματικού βάρους.

Πράγματι η άσκηση μπορεί με πολλούς τρόπους να βοηθήσει στη ρύθμιση του βάρους. Πρώτα απ΄ όλα η άσκηση καταναλώνει ενέργεια. ‘Οσο μεγαλύτερης διάρκειας και όσο εντονότερη είναι η άσκηση τόσο μεγαλύτερη και η ενεργειακή κατανάλωση. Η άσκηση επιπλέον, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την αντοχή, την αυτοεκτίμηση και τη ψυχική διάθεση, ενισχύει το αίσθημα ευεξίας, βοηθά στην πιο ενεργητική αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου και σε πολλές περιπτώσεις, στην κοινωνικοποίηση του ατόμου.

Κάθε ένας θέλει να αθλείται επειδή πιστεύει ότι έτσι τουλάχιστο εξαλείφει πολλούς κινδύνους για την υγεία του. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους σκοπούς του αθλητισμού. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, πρέπει η άθληση να γίνεται σωστά και σύμφωνα με τις βιολογικές ικανότητες του κάθε ατόμου.

Ο αθλητισμός είναι μεν επένδυση στην υγεία, είναι όμως και πηγή κινδύνου εάν δεν γίνεται με βάση τις σωστές ιατρικές κατευθύνσεις.

Η σημασία της άσκησης για τη υγεία του ανθρώπου, δηλαδή τόσο στη πρόληψη διαφόρων νοσημάτων, όσο και στη θεραπεία ορισμένων παθολογικών καταστάσεων, έχει κατανοηθεί από όλους σήμερα. Η άσκηση συμβάλει στην μείωση του κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης καθώς και στην αύξηση της οστικής μάζας σε νεαρή ηλικία, δρώντας με τον τρόπο αυτό προστατευτικά για την πρόληψη και της οστεοπόρωσης σε μεγαλύτερες ηλικίες (κυρίως άσκηση με βάρη).

Ο Αμερικάνικος Καρδιολογικός Σύλλογος θεωρεί την καθιστική ζωή ως «κύριο παράγοντα κινδύνου» για τις καρδιοπάθειες.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα αυξάνει την ικανότητα του καρδιακού μυός να αντλεί αίμα και οξυγόνο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, συμβάλει στην μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και στη πρόληψη των περιφερικών αγγειοπαθειών.

Η άσκηση είναι σημαντική στη διατήρηση του βάρους του σώματος μέσα σε υγιή όρια και στην αποφυγή των αναρίθμητων καταστάσεων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Τα δραστήρια άτομα που έχουν καλή μυϊκή δύναμη, έχουν λιγότερα προβλήματα στη μέση και λιγότερα μυοσκελετικά προβλήματα σε σχέση με άτομα που δεν ασκούνται.

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο και τη βαρύτητα συναισθηματικών διαταραχών υγείας, μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη και τη λειτουργικότητα των ενηλίκων και είναι σημαντική για τη προαγωγή της υγείας και της ευεξίας. Το σίγουρο είναι ότι τα οφέλη της άσκησης είναι πολλαπλά.

Πηγή των πηγών ενέργειας και ταυτόχρονα όλων των άλλων συστατικών που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του οργανισμού είναι η τροφή.

Οι διατροφικές συστάσεις για τα άτομα που ασχολούνται έστω και συστηματικά με κάποιο είδους άσκησης, δεν διαφέρουν από αυτές που αφορούν τον γενικό πληθυσμό, εκτός από την ενεργειακή πρόσληψη, η οποία μπορεί να καλυφθεί πολύ εύκολα, με λίγο μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από την συνήθη δίαιτα. Εξ΄ άλλου η θέση της WADA (Παγκόσμια Οργάνωση για την καταπολέμηση του Doping) είναι ότι μια καλή διατροφή είναι υψίστης σημασίας για τους αθλητές που αγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο.

Οι βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής για την προμήθεια όλων των θρεπτικών συστατικών ισχύουν για όλους. Τα άτομα που ασκούνται τακτικά δεν χρειάζονται διαφορετικά τρόφιμα από αυτά που δεν ασκούνται. Ποικιλία τροφίμων, κατανεμημένων σε πολλά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να είναι υγιής (πρωτεϊνες, λιπίδια, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, ανόργανα στοιχεία και νερό), χωρίς να απαιτείται η χρήση συμπληρωμάτων.

Δεν υπάρχουν ειδικά τρόφιμα για αθλητές και αθλούμενους. Επίσης τα τρόφιμα δεν κατηγοριοποιούνται σε καλά και κακά ή υγιεινά και ανθυγιεινά.

Να θυμάστε ότι υπάρχουν τα πάντοτε φαγητά (φρούτα, λαχανικά και σύνθετοι υδατάνθρακες) και τα κάποτε φαγητά (σοκολάτες, γλυκά, ολόπαχα προϊόντα και λαδερά και έτοιμα φαγητά). «Τα πάντοτε φαγητά» είναι τα φαγητά που καταναλώνονται συχνά και που αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής, ενώ «τα κάποτε φαγητά» καταναλώνονται πιο σπάνια.

΄Όλα τα τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και συντελούν στην απόλαυση του γεύματος. Μεγάλη σημασία έχει η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωησής τους. Ακόμα και το υγιεινό τρόφιμο αν καταναλώνεται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό.


ΔΡ. Κ. ΣΧΙΖΑΣ
ADVERTISE HERE

 

 

 

 
Designed by BOServices