ADVERTISE HERE

 

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 

Εξαγγελία Ημερίδας Σχολής ΕπιμόρφωσηςΓ΄ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗΣ

 

Πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ ΠΑΡΚ, στη Λευκωσία, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, το Γ’ Διακρατικό Συνέδριο Αθλητιατρικής, το οποίο οργανώθηκε από την Ακαδημία της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου και από την Έδρα Αθλητιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Συνέδριο απευθυνόταν σε γιατρούς, γυμναστές, προπονητές, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές και διατροφολόγους και αποσκοπούσε στην ανάλυση επίκαιρων θεμάτων Αθλητιατρικής με στόχο τον πρωταθλητισμό.

Το πρόγραμμα, εκτός των διαλέξεων οι οποίες έγιναν από Ελλαδίτες καθηγητές και Κυπρίους ομιλητές, περιλάμβανε ελεύθερες ανακοινώσεις με τα τελευταία επιτεύγματα του Κέντρου Αθλητικών Ερευνών Κύπρου και πρακτικές εφαρμογές με συμμετοχή των συνέδρων.

Οι διαλέξεις περιστράφηκαν γύρω από τέσσερις πυλώνες:

Α)  Την προ-αγωνιστική αξιολόγηση των αθλητών
Β)  Διάφορα κλινικά διλήμματα στην Αθλητιατρική
Γ)  Τη πρόληψη και αποκατάσταση χρόνιων αθλητικών παθήσεων, και
Δ)  Τα επείγοντα ιατρικά προβλήματα στην Αθλητιατρική.

Αναλύοντας τον προληπτικό προ-αγωνιστικό ιατρικό έλεγχο, ο καθηγητής Α. Δεληγιάννης, τόνισε πως η αύξηση του αριθμού των αθλουμένων οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση των ασκησιογόνων διαταραχών της υγείας.  Το ποσοστό αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, ανέρχεται σήμερα σε 1-3 περιπτώσεις ανά 100,000 άτομα.  Τόνισε ότι στα περιστατικά αυτά, υπήρχαν εμφανείς ενδείξεις καρδιοπάθειας οι οποίες δεν αξιολογήθηκαν ή δεν αναζητήθηκαν σε προ-αγωνιστικό έλεγχο, και επομένως ο ορθός και πλήρης περιοδικός έλεγχος της υγείας των αθλουμένων συμβάλλει στον περιορισμό των αθλητικών συμβαμάτων.

Αξιολογώντας την αθλητική απόδοση ο Ν. Κουτλιάνος, τόνισε πως η εργομετρική αξιολόγηση των αθλητών στο εργομετρικό κέντρο, αφορά κυρίως την αερόβια και αναερόβια απόδοση.  Οι πιο σημαντικές βιολογικές παράμετροι που προσδιορίζονται κατά την άμεση εργομετρική αξιολόγηση της αερόβιας απόδοσης, είναι η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, το αναερόβιο κατώφλι και η δρομική οικονομία.  Η αξιολόγηση εξάλλου της αναερόβιας ικανότητας πραγματοποιείται στο εργαστήρι μέσω διαφόρων δοκιμασιών όπως η δοκιμασία Wingate στο εργοποδήλατο, η δοκιμασία Margaria στο βαθμιδοεργόμετρο και η αναερόβια δοκιμασία Bosco.

Η μυϊκή δύναμη, ανέφερε ο Δρ. Μ. Μιχαηλίδης, παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην επίτευξη υψηλής απόδοσης σε όλο το φάσμα των αθλημάτων.  Ο οργανισμός έχει την ικανότητα να διαφοροποιεί τον συνολικό αριθμό κινητικών μονάδων που χρησιμοποιούνται ή καταναλίσκονται από ένα μυ και να μεταβάλλει τη συχνότητα ενεργοποίησής τους.  Τούτο ονομάζεται ενδομυϊκή προσαρμογή.

Αξιολογώντας την απόδοση των αθλητών στον αγωνιστικό χώρο, ο Θ. Μεταξάς τόνισε πως η μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο των φυσικών τους ικανοτήτων, και ειδικότερα της αερόβιας ικανότητας.  Μέσα λοιπόν από την ανάγκη επίτευξης υψηλών επιδόσεων, η εργομετρική αξιολόγηση της καρδιο-αναπνευστικής κυρίως απόδοσης των αθλητών και ειδικότερα των ποδοσφαιριστών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος για καλύτερο προπονητικό σχεδιασμό.

Ενδιαφέρουσα ήταν η ανάλυση των διαφόρων εργογόνων βοηθημάτων από τον Δρα Κ. Σχίζα, με στόχο τη βελτίωση της ικανότητας παραγωγής σωματικού έργου.  Τα βοηθήματα αυτά διακρίνονται σε χημικά και διατροφικά.  Μελέτες έδειξαν ότι μέχρι και 30% των συμπληρωμάτων που διατίθενται προς πώληση στους αθλητές είναι δυνατό να περιέχουν ουσίες που δεν αναγράφονται στην ετικέτα και που μπορεί να οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα μετά από έλέγχο Doping.

Αναλύοντας στη συνέχεια τις επιπτώσεις στην υγεία από χρήση απαγορευμένων βοηθημάτων ο Δρ. Ν. Κουτλιάνος, τόνισε πως η μακροχρόνια χρήση αναβολικών στεροειδών μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθειες, ενώ η αυξητική ορμόνη, η οποία αποτελεί ένα από τα συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα των αθλητών, μπορεί να οδηγήσει σε σακχαρώδη διαβήτη, μυοκαρδιοπάθεια, μεγαλακρία κ.ά.

Ενδιαφέρουσα υπήρξε η ανάλυση του Δρ. Θ. Μεταξά για επιλογή ταλέντων στο ποδόσφαιρο.  Τόνισε πως το αληθινό ταλέντο είναι κατά 20% ταλέντο και κατά 80% αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς.  Ανάλυσε τι πρέπει να γνωρίζει ο ανιχνευτής ταλέντων και τι χρειάζεται να διερευνήσει για να επιλέξει ένα ποδοσφαιριστή.  Τέλος, για να μπορέσει ένας ταλαντούχος παίχτης να φτάσει στη κορυφή θα πρέπει να υπάρχει η σωστή στήριξη από το περιβάλλον του σε όλα τα στάδια ανάπτυξης.

Ο Δρ. Οδ. Αθάνατος ανέλυσε τα αφορόντα τη κάκωση του γόνατος, τονίζοντας πως είναι η πιο συχνά τραυματιζόμενη άρθρωση στους αθλητές.  Οι κακώσεις του γόνατος οφείλονται σε ακραίες καταστάσεις έντονης στροφής και αλλαγής κατεύθυνσης, κυρίως στο ποδόσφαιρο και στη καλαθόσφαιρα.  Οι συνδεσμικές κακώσεις και εκείνες των μηνίσκων αποτελούν τη πλειοψηφία των κακώσεων.  Τόνισε, πως η ανάπτυξη των αρθροσκοπικών επεμβάσεων έχει συμβάλει δραματικά στην αντιμετώπιση των κακώσεων του γόνατος και την ταχύτερη επαναδραστηριοποίηση του αθλητή.

Στη συνέχεια ο Δρ. Πάγκαλος ανέπτυξε τη φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση των κακώσεων της σπονδυλικής στήλης, οι οποίες είναι συχνές σε αγωνίσματα όπως η πάλη, οι καταδύσεις, το Rugby και γενικά σε αθλήματα με υψηλή ταχύτητα εκτέλεσης των κινήσεων.  Οι συχνότερες κακώσεις αφορούν την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και περιλαμβάνουν κατάγματα, εξαρθρήματα, μυϊκές θλάσεις και κακώσεις του νωτιαίου μυελού και των νευρικών ριζών, κυρίως από πρόπτωση μεσοσπονδυλίου δίσκου.  Η θεραπεία αρχίζει από το σημείο του ατυχήματος και τους χειρισμούς μεταφοράς του ασθενούς και οι στόχοι συνήθως περιστρέφονται γύρω από ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που αφορά τη κινητικότητα, την ευλυγισία και τη μυϊκή ενδυνάμωση.

Η καθηγήτρια Ευαγγελία Κουϊδή, αναφέρθηκε στη φυσική αποκατάσταση των καρδιοπαθειών, η οποία επιτελείται με βάση προγράμματα επαναδραστηριοποίησης, ιδιαίτερα μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου.  Κύριο περιεχόμενο των  προγραμμάτων αυτών αποτελούν η συστηματική φυσική δραστηριότητα, η ψυχολογική υποστήριξη και η καθοδήγηση για την εφαρμογή κανόνων υγιεινής διαβίωσης και διατροφής.  Η άσκηση αποτελεί το κύριο συστατικό των προγραμμάτων αποκατάστασης.  Η αερόβια γύμναση επιφέρει μορφολογικές και λειτουργικές μεταβολές στους μυς, ενώ παράλληλα παρατηρείται μείωση της καρδιακής συχνότητας, της συστολικής και μέσης πίεσης, τόσο υπό συνθήκες ηρεμίας, όσο και κατά την υπομέγιστη άσκηση.

Επεκτείνοντας το θέμα της άσκησης ο Δρ. Ν. Αγγελίδης, τόνισε το γεγονός ότι αυτή βοηθά τον καθένα ανεξάρτητα ηλικίας.  Αρχίζοντας από τη παιδική ηλικία αναφέρθηκε σε έρευνα, η οποία έγινε στο μαθητόκοσμο και έδειξε πως 70% των μαθητών δεν κάνουν συστηματική άσκηση.  Στους ενήλικες η καθημερινή άσκηση εξασφαλίζει ευρωστία.  Σε μελέτη που αφορούσε 14,000 εθελοντές, υπολογίσθηκε η σωματική ικανότητα του καθενός και στη συνέχεια τα άτομα αυτά παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια.  Διαπιστώθηκαν πολλαπλάσιοι θάνατοι στην ομάδα των ολιγότερο εύρωστων ατόμων.  Η κυρία αιτία ήταν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και στη συνέχεια οι νεοπλασίες.  Στις εγκύους τονίσθηκε η σημασία της κολύμβησης, ενώ στους παχύσαρκους η ανάγκη πολυδιάστατης αντιμετώπισης του προβλήματος.  Για τη τρίτη ηλικία, η καθημερική βάδιση αποτελεί τον καλύτερο τύπο άσκησης, ενώ σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις απαιτείται εξατομίκευση της άσκησης.

Ο Δρ. Κ. Χριστοδουλάκης έκαμε μια ευρεία αναφορά στο ιστορικό της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου, η οποία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1977 και στις πολυσχειδείς δραστηριότητες τις οποίες αναπτύσσει.  Η διάλεξη συνοδευόταν από βιντεοταινία, η οποία χρωμάτισε παραστατικότερα την όλη δράση της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου. 

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Α. Δεληγιάννης αναφέρθηκε στις προοπτικές και νέες τάσεις της Αθλητιατρικής στον 21ον αιώνα.  Ειδική αναφορά έκαμε στο θέμα της αναγνώρισης της Αθλητιατρικής ειδικότητας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Δρ. Μ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε έρευνα του ΚΑΕΚ σχετικά με τα “energy drinks” τα οποία κατακλύζουν τη Κυπριακή αγορά.  Τόνισε ότι τα «ενεργειακά ποτά» περιέχουν ψηλή συγκέντρωση υδατανθράκων και η λήψη τους συστήνεται μετά το πέρας της άσκησης με στόχο την αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου.  Τα «αθλητικά ποτά» στοχεύουν βασικά στην αναπλήρωση των χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια της άσκησης.  Τα «ενεργειακά ποτά» εμπίπτουν στη κατηγορία των υπερτόνων και δεν ενδείκνυνται για την αναπλήρωση των υγρών κατά την άσκηση.

Ο Γ. Λουκαϊδης έκανε σύγκριση των προπονητικών εντάσεων με στόχο την μεγιστοποίηση της απόδοσης αθλητών μεγάλων αποστάσεων.  Αναφέρθηκε σε κοινή ερευνητική εργασία του ΚΑΕΚ, του Πανεπιστημίου Staffordshire και του Cyprus College, η οποία αναμένεται να χύσει περισσότερο φως στο πρόβλημα αυτό.

Ο Κ. Νικολάου ανέλυσε εξ΄ ιδίας πείρας την προετοιμασία και προϋπηρεσία των αθλητών οι οποίοι περνούν με επιτυχία τη γραμμή του τερματισμού στο τρίαθλον IRONMAN.  Η ανάλυση συνοδευόταν από εντυπωσιακές εικόνες και βιντεοταινίες.

Ο Δρ. Α. Λιβέρης αναφέρθηκε στις κατ΄ εξαίρεση επιτρεπόμενες απαγορευμένες ουσίες και ανέλυσε τη διαδικασία η οποία απαιτείται για την νομότυπη χρησιμοποίησή τους.

Η Νικολέττα Μιχαηλίδου τόνισε τη σημασία της σωστής διατροφής για τους αθλητές, αναλύοντας ένα ορθολογιστικό πρόγραμμα χρήσης υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λίπους και βιταμινών, καθημερινά και σε συσχετισμό με τη προπόνηση και την άθληση.

Στα καθαρά καρδιολογικά θέματα ο Δρ. Π. Νικολαϊδης ανέλυσε την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια στους αθλητές από πλευράς διάγνωσης και αντιμετώπισης, ενώ ο Δρ. Ε. Νικολαϊδης αναφέρθηκε στα συγκοπτικά επεισόδια σε αθλητές και έθιξε τη διάγνωση και θεραπεία των παθολογικών οντοτήτων που προδιαθέτουν σε αυτά.

Ο Μ. Πάγκαλος ανέλυσε τα φυσικοθεραπευτικά διλήμματα σε ότι αφορά τη ταχύτερη κατά το δυνατό επιστροφή του αθλητή στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις.

Ο Δρ. Ν. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στην αθλητική επανένταξη μετά από τραυματισμό και συνόψισε την όλη προσπάθεια σε δύο λέξεις:  «σπεύδε βραδέως!»

Στο πρακτικό μέρος της Αθλητιατρικής ο Δρ. Σεντονάρης και Δρ. Τάνος, ανέπτυξαν με γλαφυρότητα και πολλές διαφάνειες τον τρόπο αντιμετώπισης ενός τραυματία από πλευράς ιατρού και από πλευράς πρώτου βοηθού.

΄Ολες οι διαλέξεις του Συνεδρίου περιέχονται σε ένα αξιόλογο βιβλίο με τίτλο τα  «Νέα Δεδομένα στην Αθλητιατρική – Τόμος Γ’», το οποίο εκδόθηκε με στήριξη του ΚΟΑ και επιμέλεια έκδοσης από τον Δρ. Ν. Αγγελίδη.  Ο τρίτος τόμος του βιβλίου φέρει αριθμό ISBN όπως και οι προηγούμενοι δύο τόμοι και έχει διανεμηθεί σε όλους τους σύνεδρους που παρακολούθησαν τις εργασίες του Διακρατικού Συνεδρίου.  Εξ΄ άλλου, το Συνέδριο παραχωρεί 12 μόρια συνεχούς ιατρικής εκπαίδευσης, με βάση την αξιολόγηση του ΠΙΣ.

 

Δρ. Ν. Αγγελίδης


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΚ
ΔΡ. Ν. ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ
ΤΟΥ Γ΄ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο φετινό Διακρατικό Συνέδριο, το οποίο αποτελεί συνέχεια προηγουμένων και έχει καταστεί θεσμός.
Το Διακρατικό Συνέδριο είναι καρπός μιας μακρόχρονης συνεργασίας της Ακαδημίας της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου με την ΄Εδρα Αθλητιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο καθηγητής Δεληγιάννης, πέρα από το γεγονός ότι κατέχει την μοναδική ΄Εδρα Αθλητιατρικής στην Ελλάδα είναι προπάντων φίλος της Κύπρου και ως φίλο, τον καλωσορίζουμε με όλους τους συνεργάτες του.

Στη συνέχεια θα αναφερθώ σε συντομία στις δραστηριότητες της Ακαδημίας της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου.

 

Η Ακαδημία

¤  Αναπτύσσει δράση σε τρία επίπεδα:

 

Βασικό Επίπεδο

¤ Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών με αναφορά σε αθλητιατρικά θέματα και στις 
πρακτικές εφαρμογές τους.  Αφορά ιατρούς, προπονητές, φυσιοθεραπευτές,
γυμναστές και νοσηλευτές.
¤ Πραγματοποιείται ανά εξάμηνο στη Λευκωσία και την
¤ Επαρχία με Κύπριους Εισηγητές.

 

Μεσαίο Επίπεδο

Περιλαμβάνει
¤ Το Επιμορφωτικό Σεμινάριο Αθλητιατρικής με βάση τα δεδομένα της FIMS.
¤ Αφορά τους ιατρούς ομάδων.
¤ Πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο.
¤ Με Κύπριους εισηγητές και δύο ξένους προσκεκλημένους καθηγητές.

Το Μεσαίο Επίπεδο
περιλαμβάνει
¤ Το Διακρατικό Συνέδριο Αθλητιατρικής, που οργανώνεται από την
Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου και την Έδρα Αθλητιατρικής του
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
¤ Αφορά ιατρούς, νοσηλευτές, προπονητές, φυσιοθεραπευτές, γυμναστές και 
διατροφολόγους.
¤ Εισηγητές του είναι καθηγητές
¤ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Κύπριοι Εισηγητές.

 

Στόχοι του Διακρατικού

¤ είναι η ανάπτυξη «θέσεων» και «αντιθέσεων» σε όλα τα θέματα της
Αθλητιατρικής.
¤ και φυσικά ο πρωταθλητισμός στη Κύπρο.

 

Οι διαλέξεις

¤ εκδίδονται σε τυπωμένο βιβλίο, το οποίο χρησιμεύει ως μέσον αναφοράς
για τους συνέδρους.
¤ με αριθμό ISBN.

 

Ανώτερο Επίπεδο

αυτό περιλαμβάνει

¤ Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Αθλητιατρική με το σύστημα της
τηλεκπαίδευσης με διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους.  Το πρόγραμμα
υλοποιήθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο.
¤ ΄Εχουν διαμορφωθεί ομάδες φοιτητών τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και την
Κύπρο, οι οποίες αριθμούν πέραν των 85 ατόμων, όλοι απόφοιτοι
Πανεπιστημίων.
¤  Η διδαχή γίνεται σε δύο αίθουσες ειδικά διαμορφωμένες για σκοπούς
τηλεκπαίδευσης.
¤  Η υποδομή επιτρέπει την οπτική και λεκτική διασύνδεση και τη δυνατότητα
άμεσης υποβολής ερωτοαπαντήσεων.
¤  Στο πρόγραμμα εμπλέκονται ομιλητές τόσο από την Ελλάδα όσο και τη
Κύπρο.
¤  Η τηλεκπαίδευση στην Αθλητιατρική καθιερώνεται για πρώτη φορά.
¤  Τούτο έγινε κατορθωτό στα πλαίσια διακρατικής συμφωνίας μεταξύ του
Υφυπουργείου Αθλητισμού Ελλάδας και του Κυπριακού Οργανισμού
Αθλητισμού, με τη στήριξη της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.
¤  Η φοίτηση καταλήγει σε εξετάσεις και απόκτηση διπλώματος εξειδίκευσης.
¤  Το δίπλωμα εξειδίκευσης φέρει τη σφραγίδα της ΄Εδρας Αθλητιατρικής του
ΑΠΘ και της Ακαδημίας της ΑΕΚ και αναγνωρίζεται σαν ειδικό προσόν από
το Υφυπουργείο Αθλητισμού Ελλάδας και από τον Κυπριακό Οργανισμό
Αθλητισμού.

Οι εφαρμογές της τηλεκπαίδευσης συνιστούν το μέλλον των εφαρμογών στη πληροφορική και η προσπάθειά μας αποτελεί πρωτοποριακό βήμα στην Αθλητιατρική.

Ευχαριστίες εκφράζω προς όλους τους χορηγούς και εκθέτες για την οργάνωση του Διακρατικού Συνεδρίου.

Καλωσορίζω τους φιλοξενούμενούς μας από τη Θεσσαλονίκη και τους εύχομαι μια ευχάριστη διαμονή στη Κύπρο.

Σε κατακλείδα, ευχαριστώ όλους τους συνέδρους για τη συμμετοχή σας.

Τελειώνοντας, τονίζω πως η καρδιά της Αθλητιατρικής κτυπά πάντα για τον αθλητή και ευχαριστώ τους διάφορους ιθύνοντες για τη βοήθειά τους, η οποία όμως πρέπει να συνεχισθεί.

 

Δρ. Ν. Αγγελίδης


ΑΡΧΙΣΕ Η ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ

 

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Αθλητιατρική με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, το οποίο ήδη ανακοινώθηκε, άρχισε να υλοποιείται στις 3 Νοεμβρίου τρέχοντος. ΄Εχουν διαμορφωθεί ομάδες φοιτητών, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Κύπρο, οι οποίες αριθμούν 85 φοιτητές. Αξίζει να αναφερθεί ότι όλοι είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων. Η διδαχή γίνεται σε δύο αίθουσες ειδικά διαμορφωμένες για σκοπούς τηλεκπαίδευσης. Η μια ευρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και η δεύτερη στην Αρχή Tηλεπικοινωνιών Κύπρου. Η υποδομή επιτρέπει την οπτική και λεκτική διασύνδεση και την άμεση υποβολή ερωτήσεων. Στο πρόγραμμα εμπλέκονται ομιλητές τόσο από την  Ελλάδα όσο και από την Κύπρο.

Είναι σημαντικό πως για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλητισμού στη Κύπρο, καθιερώνεται η τηλεκπαίδευση στην Αθλητιατρική σε Πανεπιστημιακό επίπεδο, με φορείς την ΄Εδρα Αθλητιατρικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και την Ακαδημία της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου. Τούτο έγινε κατορθωτό στα πλαίσια διακρατικής συμφωνίας μεταξύ του Υφυπουργείου Αθλητισμού Ελλάδας αφ΄ενός, και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού αφ ετέρου, με την στήριξη της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ως χρυσού χορηγού.

Οι εφαρμογές της τηλεκπαίδευσης αποτελούν το μέλλον των εκπαιδευτικών εφαρμογών στην κοινωνία της πληροφορικής και η αξιοποίησή τους αποτελεί σήμερα μια από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της εκπαίδευσης. Ο όρος τηλεκπαίδευση περιλαμβάνει κάθε μορφή εκπαίδευσης, η οποία χρησιμοποιεί τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου. Μια από της πλέον  σύγχρονες μορφές τηλεκπαίδευσης είναι η «σύγχρονη», η οποία συντελείται σε προγραμματισμένο χώρο και χρόνο, όπου οι εκπαιδευόμενοι είναι συνδεδεμένοι με τον εκπαιδευτή μέσω του διαδικτύου. Κατά τον τρόπο αυτό επιτρέπεται η συνδιάσκεψη ήχου και εικόνας, ενώ επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής αρχείων και εφαρμογών.

Η Ακαδημία της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου, ιδρύθηκε το 2000 με στόχο την εκπαίδευση στα δεδομένα της Αθλητιατρικής όλων των επαγγελμάτων, που ασχολούνται με τον αθλητή (γιατροί ομάδων, προπονητές, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγοι, νοσηλευτές κ.ά.). Τούτο επέβαλε η αύξηση του αριθμού των αθλουμένων, η έλλειψη αθλητιατρικής ειδικότητας, η απουσία τμήματος επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού στη Κύπρο, αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη ροή πληροφοριών από νέες μελέτες και η ανάγκη των επιστημόνων όλων των κλάδων του αθλητισμού για συνεχή επιμόρφωση, με στόχο τον πρωταθλητισμό. Στα πλαίσια αυτά η Ακαδημία έχει διοργανώσει πολλά τοπικά και διακρατικά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες με άλλους αθλητικούς φορείς, όπως τη Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, Εξ΄άλλου στο τομέα των διακρατικών συνεδρίων έχει καθιερώσει, σαν ετήσια επαναλαμβανόμενο θεσμό, τη συνεργασία με την
Έδρα Αθλητιατρικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης υπό τον καθηγητή Αστέριο Δεληγιάννη, με σημαντική σε αυτά προσέλευση συνέδρων.

Η τηλεκπαίδευση στην Αθλητιατρική πραγματοποιείται υπό μορφή ετήσιας δέσμης δύο κύκλων μαθημάτων:  ΄Ενας κύκλος για γιατρούς και ένας δεύτερος κύκλος για γυμναστές, προπονητές, νοσηλευτές , φυσιοθεραπευτές, χωρίς να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ τους ως προς το επίπεδο διδασκαλίας, αλλά μόνο ως προς τον τρόπο παρουσίασης για να γίνονται τα μαθήματα πιο κατανοητά. Στο τέλος των δύο κύκλων μαθημάτων θα επιδίδονται από κοινού από την ΄Εδρα  Αθλητιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από την Ακαδημία της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου (α) δίπλωμα κατάρτισης και (β) δίπλωμα εξειδίκευσης, αναγνωρισμένα από το Υφυπουργείο Αθλητισμού και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. Η διαφορά των δύο διπλωμάτων έγκειται στο ότι το δίπλωμα κατάρτισης αφορά τους παρακολουθήσαντες τα μαθήματα της τηλεκπαίδευσης, ενώ το δίπλωμα εξειδίκευσης επιδίδεται μόνο μετά από προφορικές και γραπτές εξετάσεις ενώπιον επιτροπής στο τέλος των μαθημάτων..

Μετά από ενέργειες της Ακαδημίας της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου, η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου αποφάσισε να στηρίξει την όλη προσπάθεια, με παραχώρηση υπηρεσιών και αίθουσας τηλεδιάσκεψης, στα πλαίσια της προώθησης της εταιρικής εικόνας και των υπηρεσιών της ΑΤΗΚ. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με τις δυνατότητες συνδιάσκεψης ήχου και εικόνας που παρέχει η on line διασύνδεση μέσω δικτύου. Το περιεχόμενο των μαθημάτων καλύπτει όπως έχω ήδη αναφέρει όλη την ύλη της Αθλητιατρικής.

Εξ΄ άλλου, η στενή διακρατική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε πολλά επίπεδα έχει τώρα συνέχεια και στην Αθλητιατρική. Σε τούτο συνέβαλαν οι εκπρόσωποι του Υφυπουργείου Αθλητισμού Ελλάδας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Το πρόγραμμα μαθημάτων που έχει επιλεγεί συμβάλλει στην συνεχή επιμόρφωση και ενημέρωση των αθλητικών επιστημόνων, καλύπτοντας έτσι ένα εκπαιδευτικό κενό που χαρακτηρίζει σήμερα την Αθλητιατρική.

Απώτεροι σκοποί της προσπάθειας αυτής είναι (α) η ενημέρωση και εκπαίδευση στην Ελλάδα και Κύπρο όλων των επιστημονικών ειδικοτήτων, που άπτονται της επιστημονικής υποστήριξης του αθλητισμού, πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις της Αθλητιατρικής (β) η παροχή διπλωμάτων κατάρτισης και εξειδίκευσης επί αθλητιατρικών θεμάτων και (γ) η εναρμόνιση των γνώσεων και των απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την αντιμετώπιση σύγχρονων αθλητιατρικών προβλημάτων, όπως είναι η μάστιγα της φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) και τα συχνά διαφοροδιαγνωστικά προβλήματα επί διαταραχών της υγείας των αθλητών.

 

Δρ. Νίκος Αγγελίδης MD, PhD, FRCS
Πρόεδρος της Ακαδημίας
της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου
ADVERTISE HERE

 

 

 

 
Designed by BOServices